Wat is coworking en wat zijn de voordelen?

Geplaatst op 08-03-2023

Wat is coworking en wat zijn de voordelen?

Geplaatst op 08-03-2023

Coworking is een manier van werken dat steeds meer in trek is. Logisch, want als freelancer is het tegenwoordig niet te doen om in je eentje een kantoorruimte te huren. Niet alleen in Nederland zie je de populariteit stijgen, ook in landen als Amerika komt het steeds vaker voor. In deze blog vertellen we je meer over het ontstaan van coworking ruimtes en wat voor jou belangrijk is om te weten.  

Wat is coworking? 

Coworking is een term waarbij je niet in je eentje werkt. Het gaat hierbij vaak om een ruimte die mensen delen om in te werken. Dit werk kan gewoon individueel gedaan worden. Het gaat dus niet om een traditioneel kantoor, maar een kantoor waarin juist voor allerlei verschillende bedrijven wordt gewerkt. Bij coworking ligt de focus op samenwerking, openheid en maximale flexibiliteit. Je zit niet vast aan de vaste kantoortijden en door met elkaar te sparren kunnen er gegarandeerd nieuwe inzichten ontstaan.

Het onstaan van Coworking

Het woord “coworking” werd voor het eerst door Bernard De Koven gebruikt met als betekenis “samenwerken als gelijkgestemden”. In 2002 werd de eerste coworking ruimte geopend in een gerenoveerde fabriek in Vienna. Deze plek moest dienen als een ontmoetingsplek voor ondernemingen maar groeide uit tot een plek waar freelancers en andere professionals bij elkaar kwamen om te werken. 

Waarom is coworking zo speciaal?

  1. Snelle connecties

    Zoals we al eerder vertelden zorgt coworking ervoor dat je in contact staat met andere professionals. Wanneer je vanuit huis of op een vast kantoor zit, gebeurt dit niet zo snel. Connecties zijn echter wel een belangrijk onderdeel voor freelancers aangezien het voor nieuwe samenwerkingen en inzichten kan zorgen. 

  2. Werken waar en wanneer je wilt

    Samenwerkruimtes zijn daarnaast erg flexibel en vaak 24/7 geopend. Hierdoor zit je niet vast aan strikte kantoortijden, maar kun je er ook voor kiezen om ’s avonds aan het werk te gaan. Bij ons kun je er zelfs voor kiezen om op een geheel andere locatie te komen werken!

  3. Goedkopere optie

    Voor veel freelancers is een kantoorruimte huren tegenwoordig niet te betalen. Coworkingspaces kunnen echter de oplossing bieden zonder dat de essentie van een eigen kantoorruimte vervalt. Je zit namelijk nog steeds op een fijne werkplek en kunt gebruik maken van de faciliteiten die je bij het huren van een kantoor ook krijgt, zoals snelle wifi, gratis koffie en lunchvoorzieningen.  

De groei van Coworking spaces

Wereldwijd zijn er ondertussen al meer dan 6000 coworkingspaces en de vraag naar deze ruimtes blijft groeien. Inmiddels beschikt Campus Offices ook over meerdere coworkingspaces verdeeld over verschillende locaties in Nederland. Hier krijg je ook nog eens het voordeel om gebruik te maken van onze faciliteiten, zoals de sportschool, gameroom en gratis koffie/thee.

Benieuwd of coworking wat voor jou is? Neem dan contact op voor een gratis proefdag!