Ook in het derde kwartaal stijgt de kantooringebruikname!

Geplaatst op 13-10-2021

Ook in het derde kwartaal stijgt de kantooringebruikname!

Geplaatst op 13-10-2021

Nadat in de eerste twee kwartalen een stijging heeft plaatsgevonden in de ingebruikname van kantoorruimtes, zet dit ook door in het derde kwartaal. De totale ingebruikname in Nederland door huurders en eigenaren is sinds 1 januari van dit jaar 615.000 m2. In deze blog verklaren we deze stijging en blikken we vooruit op de rest van het jaar en vertellen we hoe wij dit ervaren bij Campus Offices en Campus Dreesz.

Het weer oppakken van het huisvesten van vele ondernemers loopt gelijk aan het langzaam verdwijnen van de pandemie. Het is begonnen in de zomermaanden toen kleine kantoorgebruikers en bedrijven zijn intrede maakten en worden nu gevolgd door de grotere bedrijven.

De Nederlandse economie herstelt zich steeds meer in de loop van 2021. Zorgen rondom werkloosheid maken steeds meer plaats voor acute schaarste voor het vinden van personeel in veel verschillende sectoren van de economie. Commerciële organisaties halen momenteel alles uit de kast om personeel te verleiden om voor hen te komen werken. Het uitpakken met mooie en inspirerende werkplekken op hoogwaardige locaties is dus een trend wat we veelvoorkomend zien.

Ongeveer 51 procent van de totale ingebruikname van kantoorruimtes in 2021 vond plaats in de vijf grote steden van Nederland. Het aandeel van de grootste vijf steden is ten opzichte van 2020 met 44 procent gestegen. Amsterdam heeft dit jaar met 25 procent een belangrijk aandeel in de Nederlandse kantorenopname als gevolg van beschikbaar gekomen nieuwbouw. Rotterdam zag vorig jaar een kleine daling van -3 procent ten opzichte van 2019. Het huidige aandeel van Rotterdam, 13 procent, is sinds 2007 niet zo hoog geweest.


Als deze trend zich aan blijft houden zet de totale ingebruikname van kantoren in Nederlands steeds meer richting de 1 miljoen m2. De verwachtingen van meerdere onderzoekers zijn dat in 2023 de kantorenmarkt volledig is hersteld op de kantooropname tot op het niveau van voor de coronapandemie, op voorwaarde van een gezonde aanbodsituatie op de kantorenmarkt.

Dreesz is tijdens de coronapandemie ontzettend gegroeid en dit is terug te zien in de ingebruikname van de kantoorruimtes. Bijna de gehele Dreesz Almelo locatie is verhuurd en de Dreesz Deventer locatie is volledig verhuurd. Bij Campus Offices is onlangs nog een nieuw kantoorpand aangekocht in Den Bosch. Kortom de vraag naar kantoorruimtes blijft groeien!